Wydawnictwa zwarte
1. Atlas witamin : naturalne źródło zdrowia/ Marzena Pałasz, Ewelina Petzke. - Warszawa : "SBM", cop. 2018
Sygn.: UM 28107
2. Baśniowa Akademia Zdrowia / Agnieszka Nożyńska-Demianiuk. - Kalisz : "Martel", [2018]
Sygn.: JM 74548
3. długowieczności / Valter Longo. - Wrocław : "Bukowy Las", 2018
Sygn.: UM 27561
4. Dieta garstkowa : 140 przepisów na zdrowie / Anna Lewitt. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Rodzinne, 2013
Sygn.: M 134765
5. Dieta ketogeniczna : jak odzyskać zdrowie dzięki tłuszczom / Bruce Fife. - Białystok : Wydawnictwo Vital, 2019
Sygn.: M 140679
6. Dieta mądrych jelit : 150 przepisów na dania, dzięki którym odmienisz swoje ciało, nabierzesz energii / Clare Bailey, Joy Skipper. - Kraków : "Otwarte", 2018
Sygn.: BM 135284, M 139789
7. Dietetyka praktyczna w ujęciu interdyscyplinarnym / Lublin : Wydawnictwo KUL, 2016
Sygn.: JM 73885, M 137924
8. Dietetyka : wybrane zagadnienia / Maciej Bilek, Anna Małgorzata Pasternakiewicz. - Rzeszów : Uniwersytet Rzeszowski, 2014
Sygn.: JM 73498, M 136473
9. Dietetyka: żywienie zdrowego i chorego człowieka / Helena Ciborowska, Anna Rudnicka, Artur Ciborowski. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2018
Sygn.: LM 31018, SM 54421, UM 27514
10. Dietoterapia / Dariusz Włodarek, Ewa Lange, Lucyna Kozłowska, Dominika Głąbska. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2014
Sygn.: BM 37403
11. Dietoterapia 1 / Sa'eed Bawa. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015
Sygn.: M 130523, M 136677
12. Edukacja zdrowotna z elementami teorii wychowania : przewodnik dydaktyczny. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2018
Sygn.: JM 74330, LM 31024, UM 27666
13. Edukacja żywieniowa / Isobel R. Contento. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2018
Sygn.: M 139616
14. Fast 800 : rewolucyjny program żywieniowy oparty na okresowych postach, dzięki któremu błyskawicznie schudniesz i poczujesz się lepiej / Michael Mosley. - Kraków : "Otwarte", 2019
Sygn.: M 140270
15. Fizjologia żywienia / red. nauk. Hanna Krauss. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019
Sygn.: M 140493
16. Gotowanie według Pięciu Przemian : dieta długowieczności / Barbara Kuligowska. - Brzezia Łąka : "Poligraf", cop. 2011
Sygn.: M 132704
17. Jak jeść zdrowo! : zasady dobrego odżywiania / Jadwiga Górnicka. - Warszawa : Agencja Wydawnicza Jerzy Mostowski, 2014
Sygn.: UM 26794
18. Jak nie umrzeć przedwcześnie : co jeść, aby dłużej cieszyć się zdrowiem / Maria Borkowska. - Warszawa : Wydawnictwo Szkolne PWN, 2017
Sygn.: BM 38010, JM 74030, LM 30710, SM 54197, Cz 138442
19. Jak pokonać objadanie się / Christopher G. Fairburn. - Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, cop. 2014
Sygn.: M 142157
20. Jakość żywności : teraźniejszość i przyszłość / Jadwiga Górnicka. - Warszawa : Agencja Wydawnicza Jerzy Mostowski, 2014
Sygn.: BM 37406
21. Jedz zdrowo, ćwicz z głową, żyj szczęśliwie. - Warszawa : Burda Publishing Polska : Fundacja Jolanty Kwaśniewskiej "Porozumienie bez barier", cop. 2015
Sygn.: UM 26794
22. Jedzenie pod wpływem emocji / Kamila Czepczor-Bernat, Anna Brytek-Matera. – Warszawa : „Difin”, 2017
Sygn.: M 138451
23. Jedzenie to leczenie / Anna Lewitt. – Bielsko Biała : Wydawnictwo Rodzinne, 2012
Sygn.: M 133367
24. Jelita wiedzą lepiej : jak zrewolucjonizować sposób odżywiania i zmienić od wewnątrz swoje ciało/ Michael Mosley. - Kraków : "Otwarte", 2018
Sygn.: JM 74463, M139295
25. Jem intuicyjnie : rewolucyjny program, który działa/ Evelyn Tribole, Elyse Resch. - Gdańsk : Harmonia Universalis, 2013
Sygn.: M 133786
26. Jesteś tym, co jesz : dieta, która zmieni twoje życie / Gillian McKeith. - Poznań : "Rebis", 2012
Sygn.: M 132706
27. Jeść, by żyć / Joel Fuhrman. - Warszawa : "Varsovia", cop. 2011
Sygn.: LM 29890, M 133167
28. Kompas dietetyczny : jak zdrowo jeść i nie zwariować / Bas Kast. - Gdańsk : "Harmonia Universalis", 2019
Sygn.: LK 31078, M 140158
29. Mediacje rodzinne / Agata Gójska. - Wyd. 1, dodr. 1. - Warszawa : Uniwersytet Warszawski, 2015
Sygn.: M 137524
30. Nałóg jedzenia / Marek Bardadyn. - Poznań : "Rebis", 2011
Sygn.: LM 29679, M 132493
31. Nowe style konsumpcji / Aleksandra Badora, Krzysztof Kud, Magdalena Celińska-Löwenhoff, Oliwia Drążek, Emilia Klimkiewicz, Dorota Majewska, Anna Pasek, Agnieszka Snopek. - Warszawa : Difin, 2020
Sygn.: BM 74413, LM 3778, SM 54170
32. Nowe trendy w żywieniu i suplementacji osób aktywnych fizycznie / red.
Grzegorz Zydek, Małgorzata Michalczyk, Adam Zając. - Katowice : Akademia Wychowania Fizycznego im. Jerzego Kukuczki, 2017
Sygn.: M 139322
33. Nowoczesne zasady odżywiania : przełomowe badanie wpływu żywienia na zdrowie / T. Colin Campbell, Thomas M. Campbell. - Łódź : "Galaktyka", cop. 2011
Sygn.: BM 38407, JM 74298, SM 54455
34. Odchudzanie bez odchudzania : twoje zdrowie / Stefania Korżawska. - Warszawa : Wydawnictwo Corsam, 2010
Sygn.: LM 28865, UM 25461
35. Odżywianie czyli Trzecia droga medycyny : 100 chorób, które można pokonać dietą / Jean Seignalet. - Białystok : "Vital", 2018
Sygn.: JM 74459, M 139251
36. Odżywianie dla zdrowia : tradycje wschodnie i nowoczesna wiedza o żywieniu / Paul Pitchford. - Łódź : "Galaktyka", 2010
Sygn.: M 129880
37. Ortoreksja : zdrowe odżywianie - rozsądek czy już obsesja? / Renee McGregor. - Warszawa : "Laurum", 2018
Sygn.: M 139676
38. Podstawy żywienia człowieka : z zadaniami / Robert Gajda, Anna Kołodziejczyk. - Wrocław : MedPharm Polska , cop. 2019
Sygn.: BM 38680
39. Problemom trawiennym powiedz nie! : zdrowie naturalne / Patrick Holford. - Warszawa : Bauer-Weltbid Media, 2010
Sygn.: UM 25638
40. Psychodietetyka / redakcja naukowa Anna Brytek-Matera. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2021
Sygn.: M 141487
41. Psychologia odżywiania się : od zdrowych do zaburzonych zachowań żywieniowych / Jane Ogden. - Kraków : Uniwersytet Jagielloński, 2011
Sygn.: BM 35967, LM 29772, M 131468
42. Rewolucja na talerzu / Agata Ziemnicka-Łaska, Olga Kwiecińska-Kaplińska. - Kraków : Wydawnictwo Literackie, 2012
Sygn.: UM 26335
43. Spalacze tłuszczu : jak najłatwiej pozbyć się nadwagi / Marion Grillparzer, Martina Kittler. - Kielce : "Jedność", 2017
Sygn.: M 137838, UM 27243
44. Uzdrawianie żywnością : tybetański sposób na choroby cywilizacyjne / Florian Uberall, Andrea Uberall. - Białystok : Vital Gwarancja Zdrowia, 2017
Sygn.: M 138567
45. Wiecznie głodny? : zapanuj nad zachciankami, przeprogramuj komórki tłuszczowe, strać wagę na zawsze / David Ludwig. - Kraków : "Znak litera nova", 2017
Sygn.: M 140332
46. Wybrane zagadnienia psychodietetyki : narzędzia i metody pracy z osobami z nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi / Beata Kulisiewicz. - Kraków : "Impuls" 2013,
Sygn.: BM 37196, SM 53125
47.Zakłamane jedzenie : obalamy mity zdrowego odżywiania / Mirosław Zalewski. - Toruń : "Akapit", 2011
Sygn.: BM 36691, LM 29586, Cz 131273
48.Zamień leczenie na jedzenie : mądrze jeść : mądrze pościć : dłużej żyć / Andreas Michalsen, Suzann Kirschner-Brouns. - Warszawa : Muza, 2020
Sygn.: M 132501, SM 53763
49.Zdrowie zaczyna się na talerzu : 200 najzdrowszych pokarmów : lepiej jeść, żeby dłużej żyć / Jean-Marie Delecroix. - Kielce : "Jedność", cop. 2019
Sygn.: M 140271
50.Zdrowie zaczyna się od jedzenia : w 30 dni możesz zmienić swoje życie w nieoczekiwany sposób! / Melissa Hartwig, Dallas Hartwig. - Warszawa : MT Biznes, 2013
Sygn.: UM 26739
51.Zdrowy apetyt : przewodnik po żywieniu od niemowlaka do nastolatka / Anna Jelonek, Dorota Frontczak. - Warszawa : "Agora", 2015
Sygn.: M 137504
52.Ziołowe gotowanie / Stefania Korżawska. - Warszawa : Corsam, 2012
Sygn.: UM 26512
53.Zmiana zachowań żywieniowych a profilaktyka zdrowotna / Marzena Jeżewska-Zychowicz. - Warszawa : Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, 2011
Sygn.: M 135175
54. Zdrowy apetyt : przewodnik po żywieniu od niemowlaka do nastolatka / Anna Jelonek, Dorota Frontczak. - Warszawa : "Agora", 2015
Sygn.: M 137504
55. Żywienie człowieka : słownik terminologiczny / Henryk Gertig, Jan Gawęcki. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2014
Sygn.: UM 26741, Cz 134922
56. Żywienie człowieka : podstawy nauki o żywieniu. T. 1 / Stanisław Berger. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2012
Sygn.: M 137069
57. Żywienie człowieka zdrowego i chorego T. 2 / Magdalena Białkowska. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2010
Sygn.: M 134736
58. Żywienie : wpływ na zdrowie człowieka / Simon Langley-Evans ; [z jęz. ang. tł. Maciej Stasiak, Alina Kanikowska]. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2017
Sygn.: M 134736
Artykuły z wydawnictwa zwartych
1. Edukacja żywieniowa młodzieży szkolnej a żywienie zbiorowe w placówkach opiekuńczo-wychowawczych / Edyta Sieradz.//W: Wyzwania XXI wieku : społeczeństwo, edukacja, środowisko. - Tarnobrzeg : Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. prof. Stanisława Tarnowskiego, 2011. - S. 399-409
Sygn.: M 134096
2. Społeczne skutki niedożywienia / Piotr Raźniewski.//W: Niedożywienie a zdrowie publiczne. - Rzeszów : Uniwersytet Rzeszowski, 2011. - S. 236-247, bibliogr.
Sygn.: M 131278
3. Suplementy diety w niedożywieniu / Mirosława Jarosz, Katarzyna Stoś.//W: Niedożywienie a zdrowie publiczne. - Rzeszów : Uniwersytet Rzeszowski, 2011. - S. 213-224, bibliogr.
Sygn.: M 131278
4. Zaburzenia odżywiania / Andrzej Rajewski.// W: Psychiatria dzieci i młodzieży. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 2012. - S. 275-298
Sygn.: Cz 109727
5. Zaburzenia odżywiania : kształcenie kadry pedagogicznej w dziedzinie epileptologii szansą na normalne funkcjonowanie dziecka chorego przewlekle / Marlena Tracz.// W: Wychowanie, profilaktyka, terapia. - Kraków : "Impuls", 2012. - S. 239-248
Sygn.: UM 26467, Cz 133255
Wydawnictwa ciągłe
1. 5 porcji warzyw, owoców lub soku to podstawa / Katarzyna Stoś ; rozm. przepr. Anna Przybył.// Głos Pedagogiczny. - 2015, nr 6, s. 12-14
2. Apetyt przychodzi w miarę jedzenia - o neofobii żywieniowej / Hanna M. Górna.// Bliżej Przedszkola. - 2020, nr 11, s. 27-31
3. Chcę być zdrowy jak ryba! / Małgorzata Reda-Słupska.// Wychowanie w Przedszkolu. - 2014, nr 6, s. 34-35
4. Cuda, nie diety / Katarzyna Klimek-Michno.// Charaktery. - 2013, nr 7, s. 44-48
5. Czułość dla jedzenia / Marta Sapała. // Znak. - 2020, nr 1, s. 32-39
6. Czy "light" oznacza zdrowszy? / Karolina Łagowska.// Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne. - 2015, nr 4, s. 16-19
7. Czy wiesz, co jesz? / Aneta Pychowska-Miesiączek.// Głos Nauczycielski. - 2021, nr 18-19, s. 26
8. Delektuj się i jedz... mniej / Amy Novotney.// Charaktery. - 2015, nr 3, s. 50-52
9. Dieta niskosodowa w praktyce / Agnieszka Mierzejewska.// Food Forum. - 2020, nr 1, s. 101-104
10.Dieta sirtfood / Alina Niezgódka-Klósek.// Food Forum. - 2020, nr 1, s. 76-78
11.Dieta wegetariańska : moda czy konieczność, a może zdrowy rozsądek? / Mikołaj Lasek.// Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne. - 2021, nr 4, s. 38-39
12.Dobra dieta to nie cud / Magdalena Jarzębowska.// Charaktery. - 2015, nr 7, s. 44-47
13.Edukacja potrzebna od zaraz! / Karolina Łagowska ; rozm. przepr. Marta Łyskawińska.// Głos Pedagogiczny. - 2016, nr 1, s. 9-12
14.Edukacja żywieniowa w myśl zasad zrównoważonego rozwoju = Nutrition education in accordance with the principles of sustainable development / Jolanta Konieczny.// Edukacja Elementarna w Teorii i Praktyce : kwartalnik dla nauczycieli. - 2020, nr 4, s. 54-63
15.Fitatu - czyli dieta pod kontrolą / Mikołaj Lasek.// Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne. - 2019, nr 3, s. 18-19
16. Food waste, czyli o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności / Kamil Piontek. // Food Forum. - 2021, nr 5, s. 107-110
17.Jak kształtować pozytywne nawyki żywieniowe? / Benigna Pietrusewicz.// Wychowanie w Przedszkolu. - 2010, nr 8, s. 54-57
18.Jak pokonać apetyt / Bret Stetka.// Świat Nauki. - 2020, nr 3, s. 49-53
19.Jak wytrwać w postanowieniach noworocznych? : czyli o najpopularniejszych dietach odchudzających / Anna Nowak.// Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne. - 2017, nr 2, s. 26-29
20.Jedzenie pod ciągłą kontrolą : jak pozbyć się obsesji liczenia kalorii? / Anna Brytek-Matera. - 2020. // Charaktery. - 2020-2021, nr 12-1, s. 60-65
21.Jedzenie zmysłami - autorski program "Cibus Sanus" / Gabriela Lorens.// Forum Logopedy. - 2021, nr 43, s. 34-36
22.Kiszonki - powrót do naturalnego żywienia / Magdalena Człapka-Matyasik.// Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne. - 2021, nr 2, s. 44-49
23.Korzyści i zagrożenia wynikające z zastosowania jedzenia intuicyjnego / Anna Ciupa.// Food Forum. - 2020, nr 1, s. 69-72
24.Nerwy z konserwy czyli stosowanie konserwantów w żywności / Marta Zimmermann.// Food Forum. - 2020, nr 1, s. 111-113
25.Nic po dietach / Małgorzata Kuberska-Kędzierska.// Charaktery. - 2020, nr 1, s. 66-68
26.Niewolnicy diety / Magdalena Jarzębowska.// Charaktery. - 2016, nr 4, s. 46-49
27.Niezbędne i toksyczne. Cz. 2 / Magdalena Czołpińska.// Biologia w Szkole. - 2018, nr 2, s. 21-24
28.Nowe normy żywieniowe w dietetyce na 2021/ Iwona Sajór.// Food Forum. - 2020, nr 1, s. 84-86
29.Obcy w kuchni / Maria Aulich.// Głos Nauczycielski. - 2012, nr 14, s. 12
30.Ortoreksja : życie na diecie / Sylwia Pawłowska.// Remedium. - 2019, nr 3, s. 2-5
31.Otyłość - zalecane postępowanie żywieniowe / Katarzyna Pastusiak.// Food Forum. - 2021, nr 6, s. 10-14
32.Piramida żywienia - warunek konieczny, ale niewystarczający! : od teorii do praktyki / Dorota Wawrzycka, Agnieszka Przychodni.// Edukacja Wczesnoszkolna. - 2017/2018, nr 2, s. 59-71
33.Płatki owsiane na 5 sposobów / Mikołaj Lasek.// Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne. - 2020, nr 3-4, s. 44-45
34.Po co jeść zdrowe rzeczy? / Karolina Korczewska.// Biblioteka w Szkole. - 2021, nr 10, s. 16-17
35.Podróż do mlecznej krainy / Małgorzata Talaga-Duma.// Wychowanie w Przedszkolu. - 2021, nr 5, s. 33-37
36.Pokarm dla mózgu / Dina Fine Maron.// Świat Nauki. - 2015, nr 10, s. 20-21
37.Przetwory zbożowe - mąki, kasze i makarony w zdrowy żywieniu / Damian Grądzki.// Food Forum. - 2020, nr 1, s. 98-100
38.Przez żołądek do serca / Milena Myryon-Nowak.// Charaktery. - 2020, nr 10, s. 22-27
39.Rola antyoksydantów roślinnych w diecie człowieka : profilaktyka chorób cywilizacyjnych / Halina Mioduszewska, Józef Klocek, Elżbieta Kielak.// Wychowanie w Przedszkolu. - 2012, nr 3, s. 14-21
40.Samo zdrowie : teatrzyk sylwet / Ewa Stadtmüller.// Bliżej Przedszkola. - 2021, nr 6, s. 12-13
41.Słodkie życie - słodka codzienność? / Hanna Ratajczak.// Wychowanie w Przedszkolu. - 2013, nr 7, s. 46-50
42.W kolorowym świecie witamin / Małgorzata Talaga-Duma.// Wychowanie w Przedszkolu. - 2020, nr 2, s. 52-56
43. Wegetarianizm - sposób odżywiania czy coś więcej? / Janusz R. Mroczek, Karolina Mroczek.// Aura.- 2019, nr 12, s. 22-25
44.Zdrowe drugie śniadanie / Joanna Winiecka-Nowak.// Życie Szkoły. - 2015, nr 5, s. 2-5
45.Zdrowe i smaczne przywitanie wiosny / Małgorzata Talaga-Duma.// Wychowanie w Przedszkolu. - 2020, nr 3, s. 49-53
46.Zdrowe przekąski - czyli jakie? / Marcin Rogala.// Wychowanie Fizyczne i Opieka Trenerska.- 2021, nr 3, s. 41-44
47.Zdrowie ze słoika - dietetycznie o przetworach owocowych i warzywach / Klaudia Buława.// Food Forum. - 2020, nr 4, s. 97-99
48.Zdrowsze życie - zdrowsza dieta, czyli jakie mamy alternatywy oraz jak ograniczyć cukier w diecie / Mikołaj Lasek.// Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne. - 2021, nr 2, s. 40-41
49.Zjeść czy nie zjeść : czy i jak regulacja impulsów sprzyja poczuciu dobrostanu / Mateusz Banaszkiewicz.// Charaktery. - 2020, nr 6-7, s. 100-103
Lokalizacja:
M – Wypożyczalnia PBW Krosno
Cz – Czytelnia Ogólna PBW Krosno
BM – Wypożyczalnia Brzozów
JM – Wypożyczalnia Jasło
LM – Wypożyczalnia Lesko
SM – Wypożyczalnia Sanok
UM – Wypożyczalnia Ustrzyki Dolne