Gastronomia

Przemyśl

Pedagogiczna Biblioteka Wojewódzka w Przemyślu
Wydział Informacyjno – Bibliograficzny i Czytelnia
Przemyśl 2018 r.
Oprac. Marta Głogowska

GASTRONOMIA

Zestawienie bibliograficzne w wyborze za lata 1988-2017
Zebrane materiały dostępne w PBW w Przemyślu i/lub filiach:
Jarosławiu, Lubaczowie, Przeworsku.

Druki zwarte:

  1. Egzamin zawodowy : kucharz : testy i zadania z rozwiązaniami / Marzanna Teresa Zienkiewicz. - Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 2008
    Przeworsk MKsK 64
  2. Gastronomia we współczesnym hotelu / Piotr Dominik. - Warszawa : "AlmaMer", 2008
    Jarosław WJ 52641
  3. Gospodarka i rachunkowość w gastronomii / Zofia Mielczarczyk, Beata Urbańska. - Wyd. 2. - Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 2002
    Lubaczów WL 401 P
  4. Higiena zawodowa dla szkół gastronomicznych / Wojciech Żabicki. - Wyd. 17. - Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, [2007]
    Przeworsk WK 47851
  5. Marketing w gastronomii / Józef Sala. - Warszawa : Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, 2004
    Przeworsk WK 45770
  6. Nadzór sanitarny w zakresie żywienia ludności : podręcznik instruktora higieny / pod red. Marii Szczygłowej ; aut. Halina Burzyńska [et al.]. - Warszawa : Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, 1988
    Przemyśl WP 77835
  7. Obsługa konsumenta w gastronomii i cateringu / Ewa Czarniecka-Skubina. - Warszawa : Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, 2008
    Lubaczów WL 46825, Lubaczów WL 46826
  8. Podstawy gastronomii / Mariola Milewska, Anna Prączko, Andrzej Stasiak. - Warszawa : Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, 2010
    Lubaczów WL 46496, Przeworsk MKsK 64
  9. Smaki dwudziestolecia : zwyczaje kulinarne, bale i bankiety / aut. Maja Łozińska ; wstęp i wybór zdjęć Jan Łoziński ; projekt graf. Zbigniew Karaszewski. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2011
    Przemyśl WP 104496, Przeworsk MKsK 39
  10. Technologia gastronomiczna. Cz. 2 / Ulrike Arens-Azevedo [i in.] ; [tł. Magdalena Chorąży, Robert Kwiatkowski, Iwona Tawska]. - Warszawa : "Rea" ; Bad Homburg vor der Hohe : "Gehlen", 1998
    Przeworsk WK 43785
  11. Współczesne problemy hotelarstwa, gastronomii, turystyki i rekreacji / pod red. Wiesława Siwińskiego, Romana Dawida Taubera, Ewy Muchy-Szajek. - Poznań : Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii, 2008
    Jarosław WJ 52669
  12. Wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych / Witold Jastrzębski. - Wyd. 7 zm. - Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 1999
    Przemyśl WP 14082/b
  13. Wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych / Witold Jastrzębski. - Wyd. 8. - Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, [2000]
    Lubaczów WL 121 P
  14. Zarządzanie hotelarstwem i gastronomią / Tim Knowles ; tł. Grażyna Górska. - Warszawa : Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, 2001
    Przeworsk MKsK 65

 

Artykuły z czasopism:

  1. "Czy można tu jeszcze zjeść ambrozję?" : sentymentalne powroty do Cafe "Żaczek" / AB [Aleksandra Białoń].// Życie Podkarpackie. - 2016, nr 25 (22 VI), s. 13
  2. Czynniki ekonomiczne warunkujące sposób żywienia populacji / Krystyna Gutkowska, Irena Ozimek.//W: Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. T. 3. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2011. - S. 119-132, bibliogr.
  3. Domowe mazurki kawiarni Libera / AN [Aleksandra Nowotyńska].// Życie Podkarpackie. - 2017, nr 14 (5 IV), s. 11
  4. Feeria smaków z całego świata / J. S. [Jacek Szwic].// Życie Podkarpackie. - 2017, nr 35 (30 VIII), s. 9
  5. Fiore - 30 lat tradycji / AN [Aleksandra Nowotyńska].// Życie Podkarpackie. - 2017, nr 22 (31 V), s. 16
  6. Innowacyjność elementem konkurencyjności w turystyce / Jan Krupa, Krzysztof Krupa.//W: Innowacyjność w turystyce. - Rzeszów : "Procarpathia", 2010. - S. 30-83, bibliogr.
  7. Jak zaplanować żywienie podczas wakacyjnych wyjazdów, czyli bez urlopu od zdrowegożywienia / Anna Nowak.// Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne. - 2016, nr 4, s. 19-21
  8. Kilka ziemniaków, trochę cebuli i kefir... : tak się tworzy legendę! / Kamil Jacek Zarański.// Życie Podkarpackie. - 2016, nr 13 (30 III), s. 14
  9. Królewskie Miasto Przemyśl - eldorado pełne gorzały / Józef Frankiewicz.// Życie Podkarpackie. - 2017, nr 44 (1 XI), s. 15
  10. Lody, jak sprzed lat! / AN [Aleksandra Nowotyńska].// Życie Podkarpackie. - 2017, nr 14 (5 IV), s. 11
  11. Młodzi praktykowali w Berlinie / pb [Paweł Bugira].// Życie Podkarpackie. - 2016, nr 18 (4 V), s. 16
  12. Projekt krytyki kulinarnej / Rafał Nawrocki.// Język Polski w Liceum. - 2015/2016, nr 2, s. 26-39
  13. "Słoneczny posiłek" w Dniu Dziecka / J. [Jacek Szwic] ; fot. Jacek Szwic.// Życie Podkarpackie. - 2015, nr 23 (10 VI), s. 25 : il.
  14. Strudel z jabłkami - prezydencki deser : prezydent Bronisław Komorowski w restauracji C. K. Monarchia / Sebastian Jasiński ; fot. Sebastian Jasiński.// Gazeta Przemyska. - 2013, nr 22 (28 V), s. 4
  15. Własna kuchnia w szpitalu na Monte zamiast cateringu / pab [Paweł Bugira].// Życie Podkarpackie. - 2017, nr 47 (22 XI), s. 8
  16. Współczesny rynek pracy w Polsce : kondycja psychospołeczna i ekonomiczna : prekariat w branży gastronomicznej / Justyna Zielińska.// W: Współcześni ludzie wobec wyzwań i zagrożeń XXI wieku. - Warszawa : "Difin", 2014. - S. 44-50
  17. Z tradycją w nowoczesność - 30 lat Na Górce / Aleksandra Nowotyńska.// Życie Podkarpackie. - 2015, nr 27 (8 VII), s. 12
  18. Zdrowie na telerzu / Katarzyna Girczys-Połedniok.// Charaktery. - 2014, nr 2, s. 42-45

 

Autor: Marta Głogowska