„Czy wiesz, co jesz? Czyli o zdrowej żywności i nie tylko” - Konferencja Naukowa

Rzeszów

Dnia 20 lutego 2020 roku Pedagogiczna Biblioteka Wojewódzka w Rzeszowie – Filia w Łańcucie była partnerem II Konferencji Naukowej, poświęconej tematyce odżywiania i zdrowego stylu życia, zorganizowanej przez Zespół Szkół nr 1 im. Janusza Korczaka w Łańcucie. W programie konferencji, objętej patronatem dyrektora Instytutu Technologii Żywności i Żywienia Uniwersytetu Rzeszowskiego prof. dr. hab. Ireneusza Kapusty oraz starosty Łańcuckiego Adama Krzysztonia, znalazły się wykłady : „Niebezpieczne fast foody” dr hab. inż. prof. UR Małgorzaty Dżugan; „Cała prawda o pączkach” dr Anny Pasternakiewicz oraz warsztaty : „Pokaz kuchni molekularnej”, „Energetyk czy izotonik”, „Kosmetyki naturalne z zastosowaniem ziół” i „Japoński manicure z wykorzystaniem wosku pszczelego”.

Uczniowie II Liceum przygotowali stoiska, na których znalazły się potrawy sporządzone ze zdrowych, bogatych w witaminy produktów. Ich pracę oceniała komisja wybrana z grona pedagogicznego szkoły. Pedagogiczna Biblioteka Wojewódzka w Rzeszowie – Filia w Łańcucie zaprezentowała swoje zbiory - książki i czasopisma, dotyczące tematyki zdrowego odżywiania się. Przygotowano również zestawienie bibliograficzne na podstawie zasobów Filii.

Autor: Ewa Chudzik, Zdjęcia: Danuta Kolek, Ewa Chudzik