"Gotowanie to akt miłości, podarunek, sposób na dzielenie z innymi małych sekretów" (Sophia Loren)
9 maja 2019 r. w Środowiskowym Domu Kultury w Tarnobrzegu odbyła się promocja "Tarnobrzeskiej książki kucharskiej".
Publikacja powstała z okazji przypadającej w minionym roku 425 rocznicy lokalizacji miasta Tarnobrzega.
Organizatorzy i pomysłodawcy przedsięwzięcia: Stowarzyszenie Dolina Smaku, Stowarzyszenie Kulturalno-Oświatowe Libri oraz Biblioteka Pedagogiczna, postanowili uczcić ten jubileusz wydaniem książki kucharskiej, zawierającej przepisy udostępnione przez tarnobrzeżan.
Warto zaznaczyć, że zgodnie z zamysłem wydana publikacja zawiera różnorodne smaki: regionalne z bardzo starych receptur na nasze dania lokalne oraz wyśmienite nieznane dania współczesne.
Premiera była wyjątkowa: wręczono podziękowania i dyplomy współorganizatorom akcji i współautorom publikacji, którzy zechcieli podzielić się z innymi swoimi „smacznymi sprawdzonymi pomysłami”.
Ponadto dużą atrakcją dla uczestników spotkania był pokaz kulinarny połączony z degustacją i okazją aby nabyć książkę i porozmawiać z autorami przepisów, którzy przy okazji wyjaśniali tajniki kulinarne sporządzania niecodziennych potraw.